sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Cum marinam carnea?


Iata cateva sfaturi de care ar trebuii sa tii cont atunci cand vrei sa marinezi niste carne:
- marinata pe care o pregatiti trebuie sa fie suficienta pentru a acoperi toata carnea. De asta, cea mai buna metoda pentru marinare, zic eu, e folosirea pungilor cu fermoar sau pungi pentru marinare, in care sa puneti carnea, sosul, inchideti fermoarul si amestecati bine: marinata ajunge peste tot si acopera foarte bine carnea
- tineti carnea la marinat in frigider, numai asa sunteti complet feriti de tot felul de toxiinfectii alimentare. Si apropos, marinata in care a stat carnea nu se poate folosi ca si sos in stare cruda. Pentru ca a stat atat de mult timp in contact cu carnea cruda, trebuie gatita inainte, asa ca puteti sa o turnati in tava peste carne si le gatiti impreuna. Nu refolositi marinata pentru o alta carne.

- daca nu folositi pungi de plastic, atunci varianta optima este un bol de sticla pe care sa il acoperiti cu folie alimentara. Marinatele sunt de obicei acide, asa ca un bol de metal nu-i cea mai buna idee, datorita posibilelor reactii chimice (de mici dimensiuni dar nu neglijabile). In bolul de plastic e ok, daca aveti un bol de sacrificiu, pe care sa il folositi numai la marinat, pentru ca plasticul retine aromele si indiferent cat il spalati, nu il putei face ca nou.
- cu cat carnea sta mai mult la marinat, cu atat va fi mai frageda si mai aromata. Bucatile mari de carne trebuie sa stea mai mult la marinat, pana la 24 de ore, cum ar fi cazul unui pui intreg, iar cele mai mici se marineaza mai repede, dar tot e bine sa le tineti undeva la 2 ore, cum ar fi cazul unui piept de pui taiat bucatele.
- carnea marinata se prajeste mai repede decat cea cruda, nu cu mult, undeva la 20-30% insa e important sa aveti acest aspect in vedere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu