marți, 22 ianuarie 2013

Utile:Topul 4 al celor mai intalnite sosuri

                       Sos tartar                                          Sos Hollandaise
                                      
   

                 Sos Bolognez                                                    Sos Worcestershire



Ingrediente pentru sos Worcestershire
 


·         2 linguri ulei de masline
·         2 cepe mari, taiate in bucati mari
·         ½ cana pasta de tamarin
·         2 linguri usturoi tocat
·         2 linguri ghimbir tocat
·         2 ardei iuti mexicani, fara seminte
·         ¼ cana ansoa taiate
·         ¼ cani sos de tomate
·         cuisoare
·         2 linguri piper negru
·         ½ cana sirop de porumb cu caramel
·         1 cana molasa
·         3 cani otet alb
·         1 cana bere neagra
·         ½ cana suc de portocale
·         2 cani de apa
·         1 lamaie taiata marunt
·         1 lime, taiata marunt


Mod preparare:

Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie. Soteaza ceapa, pentru a capata o culoare aurie. Adauga pasta de tamarin, usturoiul, ghimbirul si ardeii mexicani. Lasa totul la foc mediu 5 minute.
Adauga ansoa, pasta de tomate, cuisoarele, piperul, siropul de porumb, molasa, otetul alb, berea , sucul de portocale, apa, lamaie si lime.
Amesteca totul sa se omogenizeze si lasa pe foc pentru a ajunge la punctul de fierbere. Redu apoi flacara si lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand. Trebuie sa faci acest lucru 3 ore, pana cand sosul se intareste suficient incat sa ramana pe spatele unei linguri. Se transfera apoi sosul intr-o sticla si poate fi depozitat la frigider.

................................................................................

Ingrediente pentru sosul Hollandaise 

·         4 oua
·         1 lingura suc proaspat de lamaie
·         ½ cana unt nesarat, topit
·         1 varf ardei rosu iute
·         1 varf de sare

Mod preparare:
Bate bine galbenusurile pana cand compozitia se intareste si se mareste. Ar trebui sa fie dubla ca volum. Pune apoi compozitia intr-o craticioara, iar pe aceasta aseaza-o deasupra unei oale cu apa care fierbe. Primul recipient nu trebuie sa atinga apa aflata in cel de-al doilea. Continua sa amesteci rapid.
Ouale nu trebuie sa stea la caldura prea mare, altfel vor deveni asemenatoare unei omlete. Adauga apoi untul topit si amesteca pana cand compozitia se intareste si devine si mai mare. Scoate apoi de pe foc, adauga ardeiul iute si sarea.
Acopera compozitia si pune-o intr-un loc cald pana esti gata sa o folosesti.




........................................................

Ingrediente pentru sosul tartar:

Pentru maioneza:

·         2 galbenusuri de ou
·         2 cani de ulei de masline extravirgin
·         Sucul de la o lamaie
·         Sare si piper, dupa gust
Si pentru ca din maioneza sa faceti sos Tartar , adaugati urmatoarele:
·         3-4 castraveciori dulci
·         4 cepe de apa, curatate
·         2 ansoa , file
·         1 lingura capere
·         1 lingura patrunjel proaspat maruntit
·         1 lingura de tarhon uscat
·         1 lingurita de suc de lamaie proaspat
·         1 lingura mustar de Dijon (optional)
·         Un sfert de lingurita de otet
·         Sare, dupa gust (este preferabil sa se foloseasca sare de mare)
·         Piper alb sau negru, maruntit, adaugat dupa gust


Mod preparare:

Intr-un bol amestecati galbenusurile de ou pana se fac spuma. Incepeti apoi sa adaugati uleiul de masline, usor, intr-un fir subtire, amestecand continuu. Din cand in cand adaugati zeama de lamaie, sare si piper, gustand pentru a vedea ce i-ar mai trebui. Dati maioneza la frigider pentru un timp, cat pregatiti restul ingredientelor pentru a definitiva sosul Tartar.

Taiati castraveciorii in bucatele si puneti-le intr-un bol, alaturi de ceapa de apa maruntita, ansoa si capere, patrunjelul si tarhonul. Daca aveti la indemana un blender sau mixer de bucatarie, folositi-l pentru a amesteca ingredientele.

Intr-un alt bol puneti compozitia rezultata, cu maioneza, suc de lamaie, mustar si cateva picaturi de otet si amestecati. Puneti sare si piper, dupa gust. Puneti sosul rezultat la figider.

......................................................
Sosul bolognez:

Sosul bolognez este un preparat originar din Bologna, facut special pentru paste. Sos bolognez are la baza rosii, ceapa, condimente, carne tocata de vita. In unele cazuri, la aceste ingrediente se adauga legume precum morcovi sau telina.

Sosul bolognez poate fi servit cu pastele preferate: fettucine, tagliatelle, penne, rigatoni etc. Pentru un sos proaspat, foloseste cumpara carne si da-o acasa prin masina de tocat.
Pentru a prepara sosul incinge o tigaie, pune 225 gr de carne tocata de vita si prajeste la foc iute pana cand carnea isi schimba culoarea si se sfarama. Separat incalzeste 2 lingurite de ulei de masline si adauga ceapa tocata, morcov taiat fin si ardei gras verde, tocat. Cand legumele s-au inmuiat adauga usturoi tocat, 125 gr de bacon bucatele si 1 lingurita de mix de plante aromate. Lasa pe foc sosul timp de 2 minute, dupa care adauga 400 gr rosii la conserva si 150 ml vin rosu. Pune carnea tocata in sos si fierbe aprox. 40 minute pana cand sosul Bolognese devine gros.



Un comentariu: