duminică, 6 ianuarie 2013

Sarlota cu fructe

Salut micule bucatar/bucatareasa, astazi iti prezit o delicioasa sarlota cu fructe.

Ingrediente pentru rulada:
-100g faina
-6 oua
-180g zahar
-2 lingurite zahar vanilat
-100g amidon
-jumatate lingurita praf de copt
-1 esenta rom
-150-200g dulceata capsuni(dupa preferinte)
-2-3 linguri zahar pudra

Astea fiind spuse putem incepe insa inainte de toate ne spalam mainile bine bine.

Pasul 1.
Trebuie sa facem un pandispan si pentru asta trebuie sa separam albusurile de galbenusuri si sa le batem spuma pana aceasta devine tare.Apoi adaugam zaharul si mixam in continuare pana ce se topeste zaharul si nu se mai simte  in compozitie.Galbenusurile le amestecam cu un praf de sare si le adaugam peste albusuri si amestecam cu o paleta pana ce se omogenizeaza compozitia dupa care adaugam faina,esenta de rom,amidonul si praful de copt.

Pasul 2.
Dupa ce compozitia este amestecata bine o turnam intr-o tava pe care in prealabil am tapetat-o cu hartie de copt, uniformizam si dam la cuptor 7-9 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.Atentie tava trebuie sa fie intinsa astfel incat sa ne iasa un strat subtirel de pandispan ca pentru rulada.

Pasul 3.
Intindem un prosop curat si usor umed pe masa peste care presaram zahar pudra.Imediat ce scoatem pandispanul din cuptor il punem peste prosopul umed si inlaturam hartia de copt dupa care rulam cat de strans putem cu tot cu prosop cat pandispanul este inca fierbinte.Il lasam cca 15 minute pana se raceste.
Apoi derulam si inlaturam prosopul dupa care ungem blatul cu dulceata de capsuni si rulam la loc la fel de strans.Urmeaza sa invelim rulada intr-o folie alimentara si dam rulada la rece 2 ore.

Pasul 4.
Taiem rulada felii si tapetam bolul pe care o sa-l folosim la tort cu folie si apoi cu felii de rulada.Incercati sa nu lasati spatii intre felii si daca raman spatii umpleti cu bucatele de pandispan.Dam apoi totul la rece pana pregatim sarlota.

Ingrediente pentru sarlota:
-6 oua
-250ml lapte
-200g zahar
-400ml frisca lichida
-4 pliculete de gelatina dizolvate in 100ml apa rece
-1 lingurita extract de vanilie/rom
-4 cani de fructe la alegere

Pasul 1.
Amestecam bine ouale cu zaharul pana se topeste apoi punem si laptele, amestecam bine compozitia si o punem intr-un vas termorezistent pe care il punem peste o oala cu apa(procedeul se numeste baie de aburi).Punem totul pe foc si amestecam pana  compozitia incepe sa se lege, trebuie sa avem o crema destul de densa.Mare atentie vasul nu se pune direct pe foc!
Nu uitati sa amestecati pentru a prevenii lipirea si afumarea.

Pasul 2.
In crema fierbinte punem gelatina inmuiata in apa si amestecam pana se topeste.Apoi tragem de pe foc si lasam sarlota sa se raceasca.Separat batem frisca si amestecam cu sarlota rece si vanilia.Lasam toata compozitia sa se raceasca si abia apoi adaugam fructele.Atentie daca avem o crema moale toate fructele se vor lasa pe fundul vasului si nu dorim asta.

Pasul 3.
Turnam compozitia in bol peste feliile de rulada si apoi lasam la rece peste noapte.


Dimineata nu ne ramane decat sa taiem surplusul de rulada daca este cazul si sa rasturnam tortul pe platou si sa indepartam folia.La capitolul decorat lasati imaginatia sa isi faca de cap...Ca un sfat nu incarcati foarte mult tortul pentru ca dupa parerea mea are un aspect foarte placut.
Astea fiind spuse pana la urmatorul articol nu-mi ramane decat sa va doresc pofta buna!



Un comentariu: