vineri, 4 ianuarie 2013

Papanasi

Salut din nou micule bucatar/bacatareasa si bine te-am regasit pe pagina mea de retete simple si ilustrate.

Astazi iti prezint celebrii papanasi care in restaurante ajung la niste preturi de "iti taie pofta":))Serios...sa dai 10-12 lei pe o portie e absurd...Am cugetat si am facut un calcul simplu pe care vi-l prezint si voua, pai avem nevoie de:



-500g branza de vaci =6 lei
-doua oua =1 leu
-un varf de sare =0,01 lei :)))
-½ pliculet praf de copt =50 bani
-faina cat este necesar(in functie de consistenta branzicii) =1 leu(folosim foarte putina)
-2 pliculete zahar vanilat = 1 leu

In total ajungem la 10 lei cu aproximatie...si cu ingredientele de mai sus facem 8-9 papanasi deci cati bani scutim daca ii facem acasa?

Astea fiind spuse ne spalam mainile bine si ne apucam de treaba!
Pentru inceput punem toate ingredientele intr-un bol si amestecam bine pana cand compozitia devine omogena.Apoi punem faina cat cuprinde in functie de cat de apoasa este branza de vaci este nevoie de mai multa sau mai putina faina.Cam 7-8 linguri am folosit si eu tinand cont ca branza nu a fost prea moale.
Compozitia nu trebuie sa se lipeasca de mana acesta este secretul dar nici prea multa faina nu trebuie pentru ca vor iesii prea tari.Dupa ce ati ajuns la aluatul care va convine nu trebuie decat sa modelati bilute din aluat si pentru fiecare bila mare trebuie sa facem o biluta mica ce va servii drept capac.Exact ca in imaginea de mai jos.

Dupa ce facem asta nu ne ramane decat sa prajim papanasii la foc mediu in ulei incins, pana se rumenesc.Dupa ii soatem pe o hartie pentru a scapa de excesul de ulei.

La final punem pe fiecare papanas cate o lingura doua de smantana si tot atata dulceata.Insa la capitolul dulceata fiecare foloseste ce ii place insa va fac niste recomandari si anume dulceturile din fructe de padure,zmeura,capsuni,afine,mure sunt cele mai cautate si dau cel mai placut gust papanasilor.

Cam asta a fost cu papanasii nu este o reteta grea si nici costisitoare.Va doresc pofta buna!

Un comentariu: